Moje piwko domowe
Autor
Artur

Witam robię piwko domowe po raz 3. Pierwsze lager coopers, drugie gazdawa. Teraz właśnie robię coopers mexicana. Przepis jest prosty, sterylnie myje wszystko co wykorzystuje do produkcji. Puszkę ze słodem umieszczam w garnku z gorącą wodą, po 5 minutach przelewam do garnka 5 litrowego, uzupełniam wodą, ciągle mieszając zagotowuje. Szczepie w szklance drożdże w 200ml wody o temp. ok. 25 ok. 1h. Po ostudzeniu brzeczki do ok. 20 stopni, wlewam do fermentatora, dodaję glukozę i małym strumieniem wlewam wodę, żeby napowietrzyć brzeczkę,mieszam, dodaje drożdży do temp ok. 20 stopni. Zamykam fermentator z rurka fermentacyjna, leję do niej wodę do 23 l. W domu zamrażam butelki i przykładam do fermentatora aby utrzymać temp. ok 20 stopni.Po ok. 5 - 7 dniach fermentacji burzliwej, sprawdzam przyrządem szklanym czy zaszła prawidłowo fermentacja. Jeśli tak, sterylizuje butelki pirosiarczynem sodu, daje do każdej butelki miarkę glukozy, wlewam pod kątem piwo do butelek, wykonuje fermentację cichą, kapsluję. Już po miesiącu piję. Na zdrowie.
 

Napisz coś

Zobacz również