Wino wiśniowe
Autor
Sebastian Andrejczuk

Kilka moich winek to dopiero pierwszy sezon za mną ale już kilka winek za mną :)

 

Przesyłam jeden przepis na winko wiśniowe 

 

14 Kg Wiśni już wydrylowanych (wypestkowanych)

6 Kg cukru 

12 litrów wody 

Drożdże winiarskie Aromatic Wine Complex

I to by było na tyle :) 

Wydrylowane wiśnie wrzucamy do wiadra fermentacyjnego, delikatnie je miażdżymy ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków, następnie dolewamy syrop cukrowy 8L wody plus 3Kg cukru i na koniec dosypujemy drożdże, ja używam np. takich moim zdaniem najlepsze Aromatic Wine Complex.

Po około 2 tygodniach dolewamy następną partie syropu cukrowego 4L wody plus 3Kg cukru. Po następnych dwóch tygodniach odrzucamy owoce od nastawu i przelewamy winko do baloniku i czekamy dalej na następne efekty naszej pracy aby winko spokojnie się klarowało i nabierało pięknego bukietu smaku :) Na zdrowie ;)

Komentarze

Dodane przez Anonim (niezweryfikowany) - pon., 06/15/2020 - 11:30

Troy
3 miesiące 1 tydzień ago

Patrząc na proporcje to winko musi być bardzo słodkie i mocne. Zakładając, że cały cukier zostanie przerobiony na alkohol to wyjdzie nam petarda o mocy około 19% :D

Napisz coś

Zobacz również