Kilka moich winek to dopiero pierwszy sezon za mną ale już kilka winek za mną :)
Przesyłam jeden przepis na winko wiśniowe
14 Kg Wiśni już wydrylowanych (wypestkowanych)
6 Kg cukru
12 litrów wody
Drożdże winiarskie Aromatic Wine Complex
I to by było na tyle :)
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do wiadra fermentacyjnego, delikatnie je miażdżymy ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków, następnie dolewamy syrop cukrowy 8L wody plus 3Kg cukru i na koniec dosypujemy drożdże, ja używam np. takich moim zdaniem najlepsze Aromatic Wine Complex.
Po około 2 tygodniach dolewamy następną partie syropu cukrowego 4L wody plus 3Kg cukru. Po następnych dwóch tygodniach odrzucamy owoce od nastawu i przelewamy winko do baloniku i czekamy dalej na następne efekty naszej pracy aby winko spokojnie się klarowało i nabierało pięknego bukietu smaku :) Na zdrowie ;)
Patrząc na proporcje to winko musi być bardzo słodkie i mocne. Zakładając, że cały cukier zostanie przerobiony na alkohol to wyjdzie nam petarda o mocy około 19% :D