Wino ze śliwek mirabelek (przepis krok po kroku przesłany przez Pana Jarosława)
- 27 sierpnia
10 kg zgniecionych z pestkami dojrzałych mirabelek, leżało kilka godzin.
Następnie dodane 2-2,5litra wody kranowej zimnej, a w niej rozpuszczone 1g pirosiarczynu i 500g cukru. Leżało do następnego dnia w misce pod przykryciem w temp. 16-18stopni.
- 28 sierpnia
Dogniecione 6,55kg śliwek
0,5kg jeszcze niezbyt dojrzałych winogron
1kg jabłek - wczesne spady
Mamy ok 8kg - zmieszane wszystko razem.
Dodaję po tym:
200ml wody gotowanej - 36 stopni
Opakowanie drożdży Saccharomyces cerevisiae do win bialych i czerwonych 10-35l
1g kwasku cytrynowego.
Leży sobie.
Około 30 sierpnia zrobiła się czapa i kipiało.
- 31 sierpnia
Przy odcedzaniu i dodawaniu cukru dodałem 6 litrów wody, odpadów było około 4kg wyciśniętych przez siatkę.
Dodałem:
1,5kg cukru
10g kwasku cytrynowego
Wina około 22-23 litrów.
- 4 września
Jak już trochę się uspokoiło i raz na 5 sekund pracowało, a nie co sekundę, to dałem 1 kg cukru z 250 ml wody
- 6 września
Wino bąbelkuje co 6 sekund
REASUMUJĄC 22-23l:
MOSZCZ (sam sok bez pestek i skórek): ok 15kg 270g
Woda 11-11,5l
Cukier - 3,410kg (czyli dokładnie 2,05l)
co daje razem 28l
- 7 września
Dodałem 1,5kg cukru i ok 900ml wody
Pracuje dalej co 7 sekund
- 8 września
Dodałem 400g cukru i 500ml wody
pracuje około co 7-8 sekund
- 21 września
przestało pracować (może nieszczelna rurka?)
Wino okazało się kwaśne więc dodałem 1kg cukru i ok 1 l wody.
- 22 września
wino bąbelkuje ładnie co jakieś 10 sek.
Dolałem 1l wody z 1 kg cukru,
- 4 października
Po smaku wina wyszło wytrawne.
Zatem dodałem:
1,1-1,2l wody
1kg cukru
REASUMUJĄC 22-23l:
MOSZCZ (sam sok bez pestek i skórek): ok 15kg
Woda 11-11,5l
Cukier - 3,410kg
- 5 października
Co około 8-10 sekund bąbelkuje.
- 20 października
dodałem 300g cukru bez wody i pomieszałem butel.
Wino kwaskowate i wytrawne. I ponoć mocne.
- 22 października
Wino przestało bąbelkować.
W zależności od gustu wino było dosładzane.